Нови придобивания за компанията КМВ
29 юни 2018

 

 

 

 

Карловски минерални води стават изключителен франчайз дистрибутор за напитки и снаксове на ПепсиКо в Чешката Република, Словакия и Унгария и ще купи съществуващия бизнес на Пепси Ко в тези страни.

 

Карловски минерални води (КМВ) стават изключителен франчайз дистрибутор за напитки и снаксове на Пепси Ко в Чешката Република, Словакия и Унгария и ще купи съществуващия бизнес на Пепси Ко тези страни. Сделката подлежи на одобрение от съответните антимонополни власти и се очаква да бъде завършена през първото полугодие на 2018 г. Това придобиване ще увеличи оборота на групата КМВ с 50% и групата ще стане най-големият доставчик на минерална вода и безалкохолни напитки в Чешката Република, Словакия и Унгария.
След придобиването КМВ Груп ще се разшири с три компании в три държави (Чехия, Словакия, Унгария) 900 служители, две производствени съоръжения и годишен оборот около 4,2 млрд. Чешки крони. Портфолио от напитки ще се разпространява чрез марките Пепси , Миринда, 7ъп, Геторейд, Маунтин Дю , Липтън, Евървес, Тома сокове и напитки, Toмa изворна вода и Slice Лимонади . Същевременно КМВ ще поеме отговорността за разпределението на чипсовете Lay’s и Cheetos.
„Благодарение на тази придобивка, групата КМВ ще може да предложи на своите клиенти и потребители цялостно портфолио от най-висококачествени и топ качество продукти чрез различни бизнес канали. В Чехия, Словакия и Унгария ще допълним сегашното ни предложение за сегмента HORECA с колови напитки, досега липсваща част от портфейла ни за напитки,” каза изпълнителния директор на КМВ Груп Алесандро Паскуале и добави : „През последните години КМВ потвърди статута на успешна чешка компания, която е прехвърлила своето ноу-хау в чужбина от Чешката република и успешно развива своите чуждестранни придобивания. Горди сме, че сме сред малкото чешки компании, които се развиват в чужбина и са стратегически и финансово готови и могат да купуват местни производители. “
Финансовото консултиране за проекта бе осигурено от Райфайзенбанк, финансирането на сделката беше осигурено от банките на ČSOB и Česká spořitelna банка.
В Чешката Република КМВ Груп е № 1 в сегмента на натурална и ароматизирана бутилирана вода. В Австрия групата КМВ е № 2 на пазара на натурална минерална вода и номер 3 сред ароматизираните води. След придобиването на австрийската фирма „Waldquelle” групата успешно успя да адаптира своята чешка традиция и предлага минерална вода със същото име в ароматизирани варианти. Също така сред австрийските съседи ароматизираната минерална вода придоби значителна популярност. В Унгария групата КМВ е лидер на пазара на натурални минерални води чрез „Szentkirályi-Kékkúti” Mineral Water Kft. Дори на унгарския пазар групата започна да произвежда ароматизирани варианти на минерална вода през 2016 г. В същото време започна разпространението на чешката минерална вода Магнезия. В Словакия групата КМВ заема втора позиция на пазара на натурална минерална вода. През 2017 г. групата КМВ придобива Куадрант Бевъриджис АД, която е официален производител и продавач на продукти на Пепси Ко (Пепси , Миринда , 7ъп, Евървес), Липтън Интернешенъл ( Студен чай Липтън) в България.

За Карловски минерални води (КМВ)
Групата КМВ е най-големият производител на минерални и изворни води в Централна Европа. Мисията на групата КМВ е да повиши качеството и културата на пиене и да развива своите продукти на известни марки с международна стойност.
Компанията е основана от Хайнрих Матони, роден през 1873 г. в Карлсбад. Компанията придобива своята форма отново през 90-те години благодарение на големите инвестиции на новите собственици – семейство Паскуале
В Чешката Република КМВ произвежда традиционна минерална вода Mattoni, изворна вода Aquila и минерални води Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda и Hanácká Kyselka. Групата КМВ в момента изнася своите продукти в 20 страни и притежава марки за минерална вода в Австрия и Унгария. В България КМВ е изключителен производител и дистрибутор на безалкохолни напитки на Пепси Ко. Във всички държави, в които КМВ работи, тя наброява 1500 служители (преди да завърши придобиването на трите операции на Пепси Ко).
Групата на KMV допринася значително за културния, спортния и обществения живот. Също така подкрепя проекти, свързани с опазването на природата и екологичните проблеми. КМВ е член на Националната мрежа на Глобалния договор, която обединява компании и организации, участващи в Глобалния договор на ООН – най-големите инициативи за корпоративна отговорност в света и устойчив бизнес под егидата на ООН