„Knjaz Miloš“ се присъединява към семейството на "KMV"
22 август 2019

Karlovarské minerální vody (KMV), най-големият дистрибутор на безалкохолни напитки в Централна Европа и PepsiCo, Inc. (PepsiCo), една от водещите глобални компании в отрасъл „Храни и напитки“, опериращи в повече от 200 страни и региони по света, се съгласиха да закупят 100% акции на сръбския производител на минерална вода и безалкохолни напитки „Knjaz Miloš“ под формата на съвместно предприятие.
Сделката включва продажба на производствените активи на „Knjaz Miloš“ в Сърбия, включително установените марки като “Knjaz Miloš”, “Aqua Viva”, “Guarana”, “ReMix”, “Gusto” и др. Сделката подлежи на нормалното одобрение на антитръстовите органи и се очаква да бъде завършена през 3-то тримесечие на тази година.
„Knjaz Miloš“ със седалище в Аранджеловац, Сърбия, има повече от 200-годишна история като най-големият производител на минерална вода и енергийни напитки на сръбския пазар.
“PepsiCo” и “KMV” изградиха добре работещи бизнес отношения в Централна Европа:
В Чехия, Унгария, Словакия и България KMV Group е изключителен производител и дистрибутор на безалкохолни напитки “PepsiCo” в същото време дистрибутира снаксовете на “PepsiCo” в Чехия, Словакия и Унгария.
Тази нова връзка само потвърждава нашата споделена визия и усилия за дългосрочно развитие бизнес в региона. Той ще предостави възможности за растеж не само за компаниите, но и за нашите клиенти и служители. Като комбинираме портфолиото на “KMV” и „Knjaz Miloš“, ще предложим на всички нас страхотна услуга за потребителите и клиентите “, казва Алесандро Паскуале, изпълнителен директор “KMV”.
Съществуващото сътрудничество между “PepsiCo” и “KMV” е много успешно и благодарение на тази сделка виждаме значителен потенциал за растеж и разширяване на нашата обща бизнес история. Бяхме много доволни да станем партньор на “KMV” в този нов проект“, каза Кристоф Гуиле, Вицепрезидент за Централна Европа-Големи Балкани & DACH PepsiCo.
„Райфайзен Банк Интернешънъл АГ“ действа като основен финансов съветник на компаниите “KMV” и “PepsiCo”, а „Клифърд Чанс“, „Янкович, Попович, Митич“ като правни съветници. По този начин KMV Group продължава да се развива на общия европейски пазар.:
През 2008 г. KMV придоби 100% дял в австрийската компания „Waldquelle Kobersdorf“. От 2015 г. тя контролира “Kékkúti Ásványvíz” и “Szentkirályi Ásványvíz”, двама водещи производители на бутилирана вода в Унгария., през 2017 г. “Quandrant Beverage” JSC бе добавен към портофолиото на компанията, като официален производител на безалкохолни напитки “PepsiCo” в България. А през 2018 г. “KMV” закупи бизнеса на “PepsiCo” в Чехия, Словакия и Унгария.
„Knjaz Miloš“ – сръбски лидер с 200-годишна традиция, базиран в Аранджеловац в централна Сърбия, може да се похвали с традиция датираща от 1811 г. и е най-големият производител на минерална вода в бившия регион Югославия.
„Knjaz Miloš“ е дългосрочен лидер на пазара със силно иновативно портфолио. Включва естествена газирана минерална вода „Knjaz Miloš“, натурална газирана минерална вода „Aqua Viva“, енергийна напитка „Guarana“, освежаваща безалкохолна напитка „Remix“ и
сокове „Gusto“ и „Golf“. В „Knjaz Miloš“ работят около 800 души.

KMV е най-големият дистрибутор на безалкохолни напитки в Централна Европа, основана през 1873 г. и от Хайнрих Матони.
Групата прие сегашната си форма през 90-те години на миналия век благодарение на значителните инвестиции на италианското семейство Pasquale. „KMV“ дистрибутира своите продукти в над 20 пазара, като притежава чуждестранни марки минерали води в Австрия и Унгария. В България, Словакия и Унгария „KMV“ е изключителен производител и дистрибутор на безалкохолни напитки „PepsiCo“. Във всички страни, където „KMV“ оперира, работят 2400 души.